piektdiena, 2012. gada 4. maijs

Reiši (Linži) tējas pagatavošana

Reiši (Red Reishi / Ganoderma Lucidum/ Ling Zhi)



     Reiši sēnes tējas pagatavošanai tiek izmantotas kopš seniem laikiem. Arī mūsdienās tējas vārīšana ir viens no labākajiem veidiem, kā iegūt tos labumus, ko satur šī brīnišķā sēne.
     Lai gan svaigas Reiši ir diezgan mīkstas, kaltējot tā sacietē, pateicoties hitīnam, ogļhidrātam, kas palīdz veidot sēnes šūnu apvalkus. Kā tas ietekmē tējas pagatavošanu? Kaltētas Reiši sēnes daļiņas satur veselīgās aktīvo vielu molekulas, kuras ietvertas blīvā, cietā un nesagremojamā hitīna apvalkā. Lai iegūtu vēlamās aktīvās molekulas un tēja būtu patiešām veselīga, nepieciešams diezgan ilgs sēnes vai pulvera vārīšanas laiks. Tas būs daudz ilgāks process, kā parastās tējas pagatavošana uzlejot verdošu ūdeni tējas lapām.

Galvenais ieguvums no Reiši (Linži) tējas būs ūdenī šķīstošie polisaharīdi- beta glikāni. Tiek uzskatīts, ka beta glikānu molekulu klātbūtne cilvēka organismā stimulē imūnsistēmu, kavē audzēja šūnu vairošanos, pazemina asinsspiedienu, stabilizē cukura līmeni asinīs.



Tējas pagatavošana ir diezgan vienkārša. Tai nepieciešams 3-5 grami kaltētu sēņu vai pulvera un 4-5 tases ūdens. Ja būs nopirktas veselas kaltētas sēnes, nāksies rēķināties ar pamatīgām pūlēm tās sasmalcinot, tādēļ ieteicams būtu pirkt jau granulētas vai pulverī samaltas sēnes. Nerūsējoša tērauda vai keramiskā traukā uzvārīt ūdeni, iebērt sēnes vai pulveri, samazināt temperatūru, vārīt divas stundas uz ļoti lēnas uguns.




Pēc atdzesēšanas tēja gatava lietošanai.
Bet, tā garšo nejauki! Ja nu galīgi nepatīk tā Reiši garša, tad atliek pievienot ko saldāku, medu piemēram, tad vēl citronu, vai ingveru. Cukuru gan nevajadzētu pievienot- nav vērts bojāt veselīgo Reiši Tēju!
    Iesākumam, tomēr, vajadzētu iedzert pavisam nedaudz, lai pārliecinātos, nav kādas alerģiskas vai kuņģa slimīgas reakcijas uz šo veselības dzērienu. Ja lietojat asinis šķidrinošus medikamentus, esiet uzmanīgi ar Reiši, tās var pastiprināt asiņošanu. Šo sēņu zināmā pretiekaisuma iedarbība vairāk piemīt alkohola tinktūrām, tējām tā nav tik izteikta. Vairāk informācijas par Reiši, kā ārstniecisku sēni, var uzzināt: www.daktersene.lv


P.S.
        Tāda veida tēju pagatavošanai izmantoju „slow cooker” – ierīce, kura keramiskā traukā uztur temperatūru no 60-95 grādiem. Ļoti vienkāršs katls ar trīs režīmiem: silts; ļoti silts un karsts (ar uzliktu vāku šķidrums var sākt lēni, lēni vārīties).


Nav komentāru: