pirmdiena, 2007. gada 13. augusts

„Discovery Health” par Maca


„Discovery Health”
raksts par maca
Maca: Peru dabiskā Viagra, autors Kriss Kilhams
Dienvidamerikas valsts Peru ir mājvieta daudziem vērtīgiem augiem, tai skaitā tur aug maca, leģendāra seksuālo funkciju stimulējoša sakne, kas radusies inku pastāvēšanas laikā. Es esmu dzirdējis par gadiem ilgi. To dēvē par “Peru žeņšeņu”, lai gan tam nav saistības ar žeņšeņu. Tomēr līdzīgi kā žeņšeņš, šis augs vairo spēku, enerģiju, izturību, libido un seksuālo funkciju, ļoti labvēlīgu veselību uzlabojošu kombināciju.
Lai izpētītu macas labvēlīgo iedarbību un saprastu nozīmi, kāda piemīt macai Peru kultūrā, mana sieva un es devāmies uz Peru, lai izpētītu macas izplatību. Šajā procesā mēs satikām maca pārdevējus, audzētājus un zinātniekus. Šis augs mūs ļoti ietekmēja, un tagad tas ir pieejams kā pārtikas piedeva ASV veselīgas pārtikas veikalos.
Maca, Lepidium meyenii, ir viengadīgs augs, kas izveido redīsam līdzīgu sakni. Maca sakne parasti tiek izžāvēta un uzglabāta, to viegli var uzglabāt septiņus gadus. Augu audzē Junina plato Peru Centrālajā augšzemē un to ļoti augstu vērtēja inki.
Inku impērijas uzplaukuma laikā bija leģenda, ka inku karavīri lietoja maca pirms kaujas. Tas viņus būtu padarījis īpaši stipras. Bet pēc pilsētu iekarošanas inku karavīriem bija aizliegts maca lietot, lai pasargātu iekaroto vietu sievietes no viņu spēcīgajiem seksuālajiem impulsiem. Tā apmēram pirms 500 gadiem Peru bija labi zināms, ka maca vairo spēku, libido un auglību
Mūsdienās maca popularitāte ļoti pieaug, jo cilvēki atklāj, ka šis augs tiešām pastiprina libido, seksuālo funkciju un vispārējo enerģiju. Platības, kas veltītas Peru maca audzēšanai palielinās katru gadu, lai apmierinātu pieprasījumu, un daudzi zinātnieku pievērsušies šīs saknes īpašību izpētei. Peru maca lieto gan vīriešiem, gan sievietēm, kas grib atsvaidzināt savu seksuālo dzīvi. ASV, Eiropā un Japānā maca saturošas pārtikas piedevas iegūst aizvien vairāk kvēlus piekritējus.
Maca barošanas spējas
Kādas dabiskās maca sastāvdaļas rada tās izslavētās seksuālās funkcijas pastiprinošo efektu? Dziļāka maca analīze, ko 1998.gadā vadīja Dr.Kun Ji Zeng un viņa kolēģi no PureWorld Botanicals, parādīja, ka maca satur aptuveni 10% proteīna, gandrīz 60% ogļhidrātu un dažādas taukskābes. Šīs sastāvdaļas ir parastas un nav nekas īpašs. Bet šie pētnieki arī atklāja divas grupas jauna veida sastāvdaļas – macamīdus un macaēnus. Domājams, ka šīs vielas ir tieši atbildīgas par maca seksuālo funkciju veicinošām spējām.
Lai šo ideju pārbaudītu, pētnieki veica pētījumu sēriju ar kontrolētiem eksperimentiem ar dzīvniekiem, kuru rezultāti tika publicēti 2000.gada aprīlī medicīnas žurnālā “Urology”. Grauzēji, kas tika baroti ar MacaPure ekstraktu, kas satur macamīdus un macaēnus, izrādīja būtiski lielāku enerģiju un izturību. Dzīvniekiem arī pārsteidzoši pastiprinājās seksuālā aktivitāte, salīdzinot ar tiem dzīvniekiem, kurus ar maca nebaroja, vai salīdzinot ar tiem, kas saņēma mazāku daudzumu macamīdus un macaēnus. Kā šis efekts izpaužas cilvēkam? Indivīdiem, kas lieto maca, arī pastiprinās seksuālā funkcija. Sievietes un vīrieši ar zemu libido izjūt pastiprinātu seksuālo interesi, kā arī vīrieši ar erekcijas problēmām novēro būtisku seksuālās funkcijas uzlabošanos.
Maca lietošana Peru
Peru iedzīvotājiem maca ir pārtika. Trešajā ikgadējā Maca festivālā, kas notiek Čarinā, Peru, mēs izmēģinājām daudzus produktus, kas gatvoti ar seksuālo funkciju veicinošo sakni. Peruāņi gatavo cepumus, kūkas, karstu putru, čipsus un kokteiļus ar maca sakni, kam ir patīkama smarža, līdzīga kā graham miltiem.
Vairākās vietās sievietes gatavoja maca kokteiļus. Maca sakni mērcēja traukos ar ūdeni, un galds bija klāt ar visiem dzērienu piederumiem. Tipiskā kokteilī ir pāris izmērcētas maca saknes un nedaudz mērcējamā ūdens, kā arī svaiga papaija, ( kas ir ievākta no siltajām zemienēm), dažreiz kondensēts piens, ola, medus un vaniļa. To visu samaisa kopā ar prieku un smaidu. Es jautāju vairākiem cilvēkiem, kāpēc viņi lieto maca, bet viena sieviete man palikusi prātā. Viņa pasmaidīja un atbildēja: “Nu seksa dēļ, protams!”
Ārstu komentāri par Maca
Lietotāji nav tie paši cilvēki, kas komentējuši maca darbību. Sakni un tās ekstraktus lieto Peru medicīniskajā praksē. 1988.gada novembrī Taunsenda vēstulē ārstiem tika citēti ārstu izteicieni par maca terapeitisko un derīgo iedarbību. Ārsts Hugo Malaspina, kardiologs, kas praktizē netradicionālajā medicīnā Limā, Peru, ir lietojis maca savā praksē 10 gadus.
Dr.Malaspina pirmo reizi atklāja macas īpašības grupai seksuāli aktīvu gados vecāku vīriešu, kas lietoja augu ar labiem rezultātiem. “Viens no šīs grupas uzsāka maca lietošanu un atklājās, ka seksuālās attiecības ar draudzeni uzlabojās. Drīz katrs no šīs grupas sāka lietot pulverveida macu kā dzērienu un priecājās par pacēlumu, kā šī sakne ietekmēja viņu hormonālās funkcijas. Daži no šiem vīriešiem bija mani pacienti un viņu stāvokļa uzlabošanās mani pamudināja uzzināt vairāk par maca, un es to sāku ieteikt citiem saviem pacientiem.”
Cits Peru ārsts Agila Kalderons, M.D., ir bijušais medicīnas fakultātes dekāns Limas Nacionālajā Federiko Villareālas universitātē. Dr.Kalderons lieto maca vīriešu impotences, erektīlas disfunkcijas, menopauzes simptomu un vispārēja noguruma ārstēšanai un ziņo par labiem rezultātiem.
Arizonas ārsts Garijs F.Gordons, bijušais Amerikas medicīnas attīstības koledžas prezidents, arī ir maca atbalstītājs. “Mēs visi dzirdam baumas par dažādiem produktiem, kas līdzīgi macai”, viņš saka. “Tomēr, es pats, lietojot Peru sakni, personīgi pieredzēju būtisku erektilo audu atbildes uzlabošanos. Es to saucu par dabas atbildi uz Viagru.
Ko es redzēju ar macu, nozīmēja tādu steroīdo hormonu kā testosterons, progesterons un estrogēns, normalizēšanos. Tāpēc tā spēj novērst novecošanās hormonālās izmaiņas. Tā atjauno vīriešu normālu fizioloģisko stāvokli, un viņi spēj izjust aktīvāku libido.”
Cik daudz maca Jums jālieto?
Atcerieties, ka maca ir pārtika un to nevar lietot mazos daudzumos. Lielākā daļa pārtikas piedevu pārdevējas kompānijas, ievieto aptuveni 500 miligramus izžāvētas maca katrā kapsulā. Dažas firmas iesaka trīs kapsulas dienā, dažas sešas.
Es ticu, ka daudzi cilvēki domā par ārstniecības augiem kā par zālēm, pieņemot, ka nelieli daudzumi jau dos labumu. Tomēr, kā likums patērētāji lieto par maz lielāko daļu ārstniecības augu, lai saņemtu iedarbību no šiem augiem. Bet ļoti reti augs iedarbojas nelielos daudzumos. Turklāt daudzas ārstniecības augu dozēšanas rekomendācijas ir balstītas nevis uz efektu, bet gan uz cenu.
Lai lietotu maca tāpat, kā to dara Peru, Jums jālieto vismaz sešas līdz desmit 500 miligramu kapsulas ar pulverveida maca katru dienu, kas ir 3000 līdz 5000 miligramu macas. Jūs noteikti varat lietot vairāk. Jūs varat arī nopirkt maca sakni ar dažiem preparātiem. Ar šiem produktiem, Jūs varat iemaisīt tējkaroti kokteilī katru dienu un priecāties par maca tāpat, kā to dara peruāņi.
...
Jo vairāk maca vai macas ekstraktu Jūs lietosiet, jo visticamāk, ka iegūsiet vairāk labuma. Toksiskuma pētījumos, kas veikti ASV, maca neparādīja nekādu toksiskumu un arī nebija farmakoloģisku blakus efektu. Pētījumos ar dzīvniekiem jo vairāk maca dzīvnieku lietoja, jo stiprāki un seksuāli aktīvāki viņi kļuva. Jūs varat lietot lielākus maca produktu daudzumus. Lietojot maca, Jūs drošā, efektīvā, netoksiskā veidā būtiski pastiprināsiet savu seksuālo funkciju bez kaitīgajiem recepšu medikamentu efektiem.

Nav komentāru: