pirmdiena, 2011. gada 14. marts

Brīnišķīgās Godži ogas



Goji (Godži) ogas jeb Tibetas bārbele – tie ir auga, kas nonācis pie mums no Tibetas, nosaukumi. Goji (Godži) ir nakteņu dzimtas krūmājs, kas aug līdz 3 m augstumam. Tas ir atrodams Ķīnā un Mongolijā.
Goji (Godži) augļu saskarsme ar ādu izraisa oksidēšanās reakciju un ogu turpmāku nomelnēšanu. Tāpēc augļi tiek vākti uz speciāla seguma, satricinot zarus. Pēc tam tos žāvē dabīgos apstākļos.
Austrumos Godži ogu brīnumainās dziednieciskās īpašības bija zināmas jau daudzus gadu tūkstošus atpakaļ. Ierakstos, kas ir datējami 650 gadu pirms mūsu ēras, Tibetas bārbeles ogas tiek minētas kā līdzeklis, kas ir spējīgs atjaunināt un attīrīt asinis. Tibetas klosteros, kas ir pazīstami ar dziļām un spēcīgām zināšanām dziedniecībā, Godži tika uzskatīts par augu, kas nodrošina aktīvu, veselīgu un ilgu mūžu, kā arī ir līdzeklis pret tūkstošiem slimību.

Godži (Wolfberries) krūmu zaros Novāktās ražas kaltēšana

Ogām piemīt antibiotiskas pretvīrusu un pretappampumu īpašības, un vienlaicīgi tās ir stiprs antioksidants. Tās izvada no organisma toksīnus, attīra asinis, uzlabo nieru darbību un stiprina plaušas. Labvēlīgi ietekmē asins veidošanos un nervu sistēmu.
Savu popularitāti Godži ogas ieguva pateicoties 4 unikālu polisaharīdu saturam (LBP-1, LBP-2, LBP-3, LBP-4), kuri kopā nav sastopami nevienā citā pārtikas produktā. Polisaharīdi ir sarežģīti ogļhidrāti. Viņi kalpo par galveno enerģijas avotu, kas izveidojas vielmaiņas rezultātā. Šiem polisaharīdiem piemīt milzīga bioloģiskā aktivitātē: antibiotiskā, pretvīrusu, pretappampumu, antidotu.

Bez polisaharīdiem, Godži satur arī 21 minerālu un 18 aminoskābes, no kurām astoņas ir neaizvietojamas (t.i., cilvēka organisms nav spējīgs tās sintezēt, līdz ar to tās ir jāuzņem ar barību). Tādā veidā, ogas kļūst par vērtīgu olbaltumvielu avotu – tā saturs var sasniegt 11,7%. Augsts ir B1, B2, B6 un E vitamīnu saturs. C vitamīns Godži ogās ir 500 reizes vairāk, nekā apelsīnos, bet dzelzs – 15 reizēs vairāk, nekā spinātos un beta-karotīna šajās ogās ir vairāk nekā burkānos. Otra tāda auga pasaulē nav.
Pateicoties molekulārām saitēm vielās, kas ietilpst Godži ogās, to kopēja uzturvērtība ir ļoti augsta. Cilvēka organisma šūnas polisaharīdu ietekmē funkcionē sabalansēti, un visi aizsardzības mehānismi tiek iesaistīti kopējā darbībā.
Ogu šķirošana

Austrumu medicīnā Godžī ogas riesaka anēmijas, muguras sāpju, redzes pavājināšanās un cukura diabēta gadījumos, kā arī muguras un galvas smadzeņu, un limfātisko mezglu stāvokļa uzlabošanai, aizdegunes un mandeļu slimību gadījumos, kā stiprinošu un pret stresa līdzekli visa organisma atjaunināšanas nolūkiem. Godži ogas pazemina cukura un holesterīna līmeni asinīs, stabilizē spiedienu, regulē sirds un galvas smadzeņu darbību.
Pētījumā, kurā piedalījās pavecāki cilvēki, kas lietojuši Godži ogas uzturā vienu reizi dienā triju nedēļu garumā, tika noskaidrots, ka 67% cilvēku T-šūnu aktivitāte paaugstinājās trīs reizēs (T-šūnas atbild par informācijas par agrāk aktīviem antigēniem glabāšanu un sekundāro imunitātes reakcijas veidošanu), 95% cilvēku būtiski uzlabojās apetītes un miega kvalitāte, 35% cilvēku daļēji atjaunojās seksuāla funkcija.


Āpstrāde pirms pakošanas
Godži ogas visos veidos pastiprina gamma-interferona (vielas, kas spēj apturēt vēža appampuma augšanu) izdalīšanos organismā. Pie kam, Godžī ogās ir savienojumi, kas bloķē DNS replikāciju vēža šūnās. Tādā veidā, appampumu profilaksei, blakus efektu nivelēšanas nolūkam ķīmiskās un staru terapijas gadījumos un kā palīgprodukts onkoloģisko slimību terapijā Goji ogas var sniegt slimniekam nenovērtējamu labumu.


Ogas gatavas nosūtīšanai uz veikaliem

Visvienkāršākais ogu lietošanas veids ir to lietošana sausā veidā. Diennakts norma – aptuveni 25 ogas. Arēji ogas ir ļoti līdzīgas rozīnēm – tās var lietot arī žāvētas, pievienojot jogurtiem, salātiem, gatavojot garnējumus un mērces. Iespējams arī gatavot no tām sulu un dziednieciskās tinktūras.
Paralēli brīvi augošo ogu savākšanai eksistē arī mākslīgā Godži audzēšana. Diemžēl, augu dziednieciskās īpašības ir atkarīgas no to augšanas apstākļiem.




































3 komentāri:

Anonīms teica...

Kur tās var nopirkt?

Anonīms teica...

Valdemāra ielas Rimi ir specilizēts veikaliņš 200g. maksā aptuveni 4, 20 Ls.

Anonīms teica...

Jā, cena, aptuveni, vidējā, ņemot vērā mūsu valsts ierobežoto tirgu (pārdošanas apjomu ziņā). Jāpiebilst, ka ogu cena atkarīga arī no ogu izmēra, jo lielākas, jo dārgākas. www.organicfood.lv piedāvā trīs kategoriju Godžī ogas: 280/50, 350/50, un 380/50. Cena atbilstoši kategorijai no 21- 26 Ls par kilogramu.