pirmdiena, 2012. gada 9. aprīlis

Epimēdija (Horny Goat Weed ).

 Epimedium grandiflorum  jeb Liellapu Epimēdija ir Bārbeļu dzimtas Epimedium ģints augs.


 Bārbeļu dzimta (Berberidaceae) ir divdīgļlapju augu dzimta, izplatīta galvenokārt ziemeļu puslodē. Krūmi un lakstaugi ar spirāliski sakārtotām lapām. Ziedi vientuļi vai ķekaros, divdzimumu, ar ciklisku zieda daļu sakārtojumu. Auglis  oga (retāk pogaļa vai riekstiņš). Augi satur dzimtai raksturīgu alkaloīdu — berberīnu. Bārbeļu dzimtas augiem sastopamas viendīgļlapju pazīmes — trimērs zieds, izklaidus izvietoti vadaudu kūlīši, reizēm viena dīgļlapa. Dekoratīvie augi, nektāraugi un ārstniecības augi. Augļus izmanto pārtikā. Lielākā ģints — Bārbeles (Berberis) ar apmēram 400-600 sugām izplatīta Āzijā un Amerikā.Eiropā vienīgā savvaļas suga ir Parastā bārbele (Berberis vulgaris), ar C vitamīnu bagātām, ēdamām ogām. Tā bieži sastopama arī Latvijā. Veikalos ir nopērkamas Bārbeļu ogas no Ķīnas ar skanīgu nosaukumu Godži.
Epimēdijas ārstnieciskās un veselību veicinošās īpašības zināmas visai sen- jau 200 g.p.e. tas minēts Shen Nong Ben Cao Jing klasiskajā grāmatā “Ārstniecisko augu Kanons”. Ķīnas dziednieki atklājuši, ka Epimēdijas lapu tēju un izvilkumu lietošana uzlabo nieru darbību, normalizē urināciju un šķidrumu maiņu, palīdz tikt galā ar reiboņiem, uzlabo reproduktīvo sistēmu, stimulē jutekliskumu, palīdz novērst priekšlaicīgo ejakulāciju, atjauno organisma, noņem nogurumu, palīdz mazināt stresu.


 

No Ķīnas tradicionālās medicīnas viedokļa Epimēdija tonizē Jaņ enerģiju nierēs, paplašina kapilārus un asinsvadus, sašķidrina asinis tā palīdzot normalizēt asinsspiedienu. Uzlabo asins cirkulāciju tajos asins plūsmas virzienos, kas apgādā nieres un aknas. Epimēdija veicina šķidruma saglabāšanos ādā, tā ierobežojot krunku veidošanos. Auga galvenās aktīvās sastāvdaļas ir prenylflavone glycosides, to starp viens no pirmajiem tika atklāts ikarīns (glycoside icariin), kurš , kā tiek uzskatīts, palīdz risināt vīriešu erekcijas problēmas, iedarbojas līdzīgi sildenafīlam,kas ir galvenā viagras sastāvdaļa. Droši vien jau augu izcelsmes aktīvajai vielai, tā iedarbība nav tūlītēja un tik stipra, kā ķīmiskajiem preparātiem, toties tam nav izteiktu blakņu, un tā iedarbība saglabājas ilgāku laiku. Atrodami pētījumi, kas apstiprina ikarīna labvēlīgu ietekmi uz kaulu veselību un osteoporozes profilaksi.
 Interneta avotos var atrast informāciju par pētījumiem, kuri pierāda ,ka Epimedium palielina epinefrīna, norepinefrīna un serotonīna un dopamīna līmeni organismā. Tieši dopamīna klātbūtne  nosaka Epimēdiju kā efektīvu toniku. Tai pat laikā paaugstināts dopamīna daudzums organismā izraisa reakciju, kas veicina  , vīriešu dzimuma hormona, testosterona, izstrādi. Daži avoti ziņo, ka  Epimēdija aktīvo vielu komplekss padara jūtīgākus arī nervu galus, kas izskaidro dzimumdziņas pieaugumu un izteiktākas seksuālās sajūtas.
   Droši vien, ka aktīvā marketinga un pārdošanas dēļ, Epimēdija tiek pozicionēta kā potenci un seksuālo iekāri vecinošs augs, nedaudz atstājot ēnā tā tonizējošo un vispārējo labvēlīgo ietekmi uz organisma spēju regulēt veselībai svarīgos procesu un pielāgoties vispārējā  stresa apstākļiem.


 
     Runājot par Epimēdijas ietekmi uz seksuālo aktivitāti, lieti būtu pieminēt Epimēdijas populāro nosaukumu Horny Goat Weed –„ uzbudināto (seksuāli) āžu zāle”, vai Rowdy Lamb Herb, jeb „kauslīgo jēru augs”. Šis gan nav zinātnisks atklājums, bet kazu un jēru ganāmpulku ganu novērojums, jau vairākus tūkstošus gadus atpakaļ.
Epimēdija pieejama gan kapsulu veidā, ar standartizētu bioaktīvo vielu saturu, gan kaltētu lapu , vai lapu pulvera veidā, kurus var lietot tējas un uzlējumu veidā. Tējai ieteicams lietot Epimēdiju kopā ar Godži ogām, kas pašas par sevi ir vienreizējs minerālvielu, polisaharīdu un vitamīnu avots. Tējas pagatavošanai nepieciešams no 5-15 g sausu lapu vai pulvera uz 0,25- 0,5 l vārīta ūdens. Lietot pa glāzei tējas līdz trijām reizēm dienā. Ja ir vēlme lietot Epimēdiju ilgstošākā laika periodā, nedrīkst aizmirst par pārtraukumiem- vai nu izlaižot pāris dienas nedēļā, vai vienu nedēļu mēneša laikā.




Nav komentāru: