sestdiena, 2012. gada 5. maijs

Revitalizācija – žeņšeņa nozīmīgums tajā


        Žeņšeņ sakne ir pasaulē vecākais zināmais augs, kas arī šodien ir visplašāk pētīts un aprakstīts. Tā saknes galvenā aktīva sastāvdaļa ir saponīni – ginsenozīdi, salīdzinoši ar saponīniem, kas atrodas citos augos, ginsenozīdu struktūra un efekti ir atšķirīgi. Tas tiek audzēts daudzās valstīs Korejā, Ķīnā, Japānā, ASV u.c. Atkarībā no tā, kur tas aug, ļoti mainīga ir ginsenozīda koncetrācija un to attiecība. Visaugstākais ginsenozīda saturs ar vislabāko ārstniecisko iedarbību ir žeņšeņa saknēs, kuras augušas Dienvid- un Ziemeļkorejā, kurām uz šo brīdi ir identificēti 30 saponīni, kas ievēroja parsniedz saponīnu daudzumu Amerikas žeņšeņā un Ķīnas žeņšeņā. Bez ginsenozīdiem sakne satur ēterisko eļļu, panaskābi, fitosterīnus, pektīnvielas, cieti, sveķveida vielas, miecvielas, mikroelementus-mangānu, varu, cinku, titānu, alumīniju, silīciju, E vitamīnu un B grupas vitamīnus. Saknes sastāvā ir arī polisaharīdi, organiskās skābes, flavonoīdi un neaizstājamās augu valsts taukskābes.

         Vissvarīgākā Korejas žeņšeņa īpašība ir tāda, ka tā normalizējošā darbība nav atkarīga no patoloģisko faktoru virziena! Piemēram, tas samazina paaugstinātu asinsspiedienu, bet paceļ pazeminātu un dara to pašu pie visām citām kaitēm. Žeņšeņu lieto praktiski jebkuras kaites profilaksei un kā palīglīdzekli ārstēšanai, tāpēc arī tā zinātniskais nosaukums „PANAX” nav nejaušs, jo cēlies no grieķu vārda "panaxos", kas nozīmē "visu dziedinošs".
Panax ginseng Ķīnā tiek lietots jau vairākus gadu tūkstošus kā universāls veselības toniks. Ķīniešu homeopāti uzskata, ka žeņšeņš kalpo kā:
  1. būtisks ķermeņa energijas avots
  2. uzlabo gremošanu, jo pastiprina gremošanas sulu izdali
  3. palielina muskuļu tonusu
  4. nomierinošs, kardiotonisks līdzeklis.
  Žeņšeņš ir izpelnījies labu reputāciju arī kā dzimumtieksmi uzlabojošs līdzeklis.

     Doktors I.I. Brekamans – krievu zinātnieks – apgalvo, ka žeņšeņa farmakologiskā aktivitāte ir ļoti izteikta. Pretstatā sintētiskajiem zāļu līdzekļiem, tas iedarbojas uz ķermeņa kontroles mehānismiem un rada adaptogēnu darbību, kas pastiprina organisma aizsargfunkciju efektivitāti. Tas veicina organisma nespecifisko aizsargrezervju aktivāciju – dodot organismam spēkus cīnīties ar dažādām infekcijām un mikrobiem. Žeņšeņs ir visspēcīgākais no zināmajiem adaptogēniem.
                                                       
     Žeņšeņa preparāti galvenokārt tiek lietoti kā tonizējoši līdzekļi pie garīgo un fizisko spēku izsīkuma, tie spēj uzlabot asinsriti, tādējādi visi audi un orgāni labāk tiek apgādāti ar skābekli un nepieciešamajām barības vielām. Īpaši noderīgi šī ārstniecības auga līdzekļi ir pēc slimībām, jo veicina atveseļošanos un spēku atgūšanu, slimības laikā novājinātais ķermenis kļūst sparīgāks un darbotiesspējīgāks. Žeņšeņa aktīvās vielas labvēlīgi ietekmē asinsvadu iekšējo sieniņu, tiek aizkavēta izmaiņu rašanās asinsvados, līdz ar to mazinās dažādu sirds-asinsvadu slimību risks.
Vēl žeņšeņa (Panax ginseng) preparātiem piemīt adaptogēnas un neiroplastiskas īpašības: tā ietekmē notiek neiromediatoru aktivācija, sinaptisko receptoru blīvuma palielināšanās, kompensatoro mehānismu paātrināšanās. Žeņšeņam piemīt antioksidatīvas īpašības un pretvēža aktivitāte. Tas atjauno ortostatisko un lokomotoro līdzsvaru, ceļ nervu šūnu enerģētiku. Pasaulē veiktie atmiņas izvērtēšanas testi uzrāda atmiņas uzlabošanos cilvēkiem pēc 45 gadiem jau pēc viena mēneša žeņšeņa preparātu lietošanas.


Autors:
RSU Farmācijas fakultātes studente
Klinta Šakina

Nav komentāru: