svētdiena, 2012. gada 2. septembris


Esmu kļuvis par Gata Poiša auksti spiesto eļļu fanu! Tādēļ nopublicēju DUO AG eļļu sortimenta aprakstu apkopojumu:

Auksti spiestas , filtrētas augu eļļas satur maksimāli daudz taukos šķīstošu, bioloģiski aktīvu vielu . Tāpēc to lietošanas laiks , atbilstoši ES normatīviem, ir noteikts  ne ilgāks kā 6 mēneši . Savukārt, pieminēto bioloģiski aktīvo vielu klātbūtne eļļās , būtiski paaugstina to lietošanas vērtību.
Eļļas saturs.
Satur lipīdus ,vitamīnus: E( alfa tokoferolu) , K . Omega 3 ,omega 6 taukskābes , fitosterolus .
Lietošana veselībai.
Piemērota dzimumveselības uzlabošanai vīriešiem un organisma stiprināšanai grūtniecēm un mātēm bērna zīdīšanas periodā, kā arī palēnina novecošanās procesus, veicina smadzeņu darbību,   uzlabo ēstgribu un gremošanu un treknu ēdienu pārstrādi, lieto novājēšanai un organisma atjaunināšanai.
Ārstē hipertoniju ,citas sirds-asinsvadu slimības, hronisku hepatītu, paaugstinātu vairogdziedzera funkciju, psoriāzi, ekzēmas, furunkulozi, vēnu varikozos paplašinājumus, pazemina holesterīna nogulsnēšanos asinsvados, nostiprina asinsvadu sieniņas. Lieto pie  cukura diabēta, kuņģa un zarnu trakta čūlas slimībām, kavē audzēju veidošanos. Spēcina pēc smagām operācijām un traumām.
Lietošana kosmētikā .
Tai piemīt barojoša , mīkstinoša , reģenerējoša  iedarbība uz ādu . Valriekstu eļļa atjauno ādas ūdens  - lipīdu barjeru , izlīdzina reljefu , nomierina ādu pēc sauļošanās . Lieto ārīgi īpaši jūtīgu ķermeņa zonu masāžai. Eļļu rekomendē lietot arī acu kopšanai , lūpu un krūšu kopšanai .
Lietošana kulinārijā.
 Valriekstu eļļa ir eļļa gardēžiem. Raksturīga īpatnēja patīkama garša un smarža. Lieto kā garšvielu ceptiem kulinārijas izstrādājumiem un dažām mērcēm , kā arī salātu dressingiem un pievieno eļļām ar maigu garšu lai padarītu to asāku. Izmanto kā „fināla eļļu „ pirms pasniegšanas apsmidzinot grilētas zivis un steiku. Lieto gatavojot makaronu ēdienus . Svaigi gatavotus makaronus iegremdē valriekstu eļļas un garšvielu maisījumā..
Eļļas saturs.
Satur vielas , kas stimulē sievišķo un vīrišķo hormonu rašanos , vitamīnus E , A ,mikroelementus K , Mg , Ca , P , Se , Fe , Zn , kā arī karotinoīdus , flavonoīdus , nepiesātinātās taukskābes , tostarp, omega 3 un omega 6.
Lietošana veselībai.
 Eļļai piemīt antioksidatīvas īpašības. Pastiprina organisma imūnsistēmas darbību iekaisumu ( īpaši prostatīta ) gadījumos. Tā samazina holesterīna nogulsnējumus asinsvados.
Var izmantot locītavu  iekaisumu, aterosklerozes un sirds išēmiskās slimības,  urīnceļu slimību, aknu slimību, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, asu un hronisku gastrītu un kuņģa grēmu ārstēšanā,
Lietošana kosmētikā .
Lieto ārīgi ķermeņa masāžām, ādas, nagu un matu kopšanai.
Lietošana kulinārijā.
Kulinārijā ķirbju sēklu eļļu lieto salātiem , ar to var apsmidzināt  svaigi ceptu maizi , svaigu lasi , kazas sieru .
Eļļas saturs.
 Sezama eļļa satur E un K vitamīnus , fitosterolus ,kā arī  omega 3 un omega 6 taukskābes.  
Lietošana veselībai.
Eļļa ir ļoti populāra ajūrvedā. Galvenā eļļa negatīvas enerģijas noņemšanai .  Sezama eļļa harmonizējoši iedarbojas uz ādu un visu organismu. Kavē t.s.  „brīvo radikāļu veidošanos. .Pretcelulīta un pretstriju līdzeklis.
Psoriāzes un ekzēmas slimniekiem – labs līdzeklis nomazgāšanai . Iekšķīgi lieto gastrīta gadījumos.
Lietošana kosmētikā.
Tā efektīvi baro , mitrina ādu , izlīdzina un piedod tai elastīgumu un atsperīgumu . Izmanto sausas , grumbainas , lobošās ādas kopšanai. Noņem sausumu , kairinājumu ,atjauno ūdens – lipīdu barjeru . Eļļa uzlabo asinsriņķošanu ādas kapilāros , uzlabo ādas apgādi ar skābekli un barības vielām . Lieto ārīgi- masāžām , ādas, nagu un matu kopšanai. Atjauno matu krāsu, nostiprina un baro matu saknes , aizkavē plikpaurības rašanos. Sezama eļļai piemīt saules UV starojuma aizsardzības īpašības ( SPF 4 – 6 ) .
Eļļai ir sildoša iedarbība uz ādu , tāpēc to nav ieteicams lietot cilvēkiem ar paaugstinātām svīšanas izpausmēm.
Lietošana kulinārijā.
Eļļu lieto gatavojot zaļumu salātus. Grauzdētu sezama riekstu eļļu lieto austrumu ēdienu gatavošanā .
Eļļas saturs.
Ļoti bagāta ar E vitamīnu . Satur arī B2, un B3 vitamīnus, enzīmu emulsīnu , olbaltumvielas ,  piesātinātas un nepiesātinātas  taukskābes , skvalēnu ,fitosterolus ,
Lietošana kosmētikā.
Atjauno sausu , savītušu un sakairinātu ādu  , to nomierinot un barojot. Izlīdzina grumbas. Izmantojama jūtīgas , viegli kairināmas ādas kopšanai , masāžām.
Elastību zaudējošu problemātisku ķermeņa zonu kopšanas līdzeklis. Aptur grumbu veidošanās procesus. Spēcīgs dabisks matu augšanas stimulators , padara matus elastīgus un spīdīgus. Var izmantot acu dekoratīvās kosmētikas noņemšanai. Ietilpst bērnu kosmētikas līdzekļu sastāvā. 
Lietošana kulinārijā.
Mandeļu eļļu lieto salātu pagatavošanai , kā mērču sastāvdaļu , desertos , kā  A un E vitamīnu saturošu pārtikas piedevu .
Eļļas saturs.
Viena no visvērtīgākajām eļļām. Satur ievērojamu daudzumu mononepiesātināto taukskābju un fosfatīdu. Satur minerālvielas , proteīnus. Satur A un E vitamīnus.
Lietošana veselībai.
Veicina atmiņu, pastiprina žults atdalīšanos, mīkstina vēdera izeju, paātrina barības masas pārvietošanos pa zarnu traktu, kā arī piesaista nevēlamo holesterīnu un sekmē tā izvadīšanu no organisma.
Lietošana kosmētikā.
Reģenerējošs un mīkstinošs līdzeklis. Baro ādu un atjauno ādas šūnu ūdens – lipīdu barjeru. Stimulē ādas asinsriti un uzlabo tās elastīgumu un tonusu. Nodrošina ādas epidermija slāņa pilnvērtīgu barošanu. Izmanto visu veidu ādas kopšanai.
Lietošana kulinārijā.
Grauzdētu lazdu riekstu eļļa ir ekskluzīva kulinārijas izejviela , ko lieto salātu mērču pagatavošanai , cepšanai , kā aromatizatoru un garšvielu.

Eļļas saturs.
Eļļa satur piesātinātos, mononepiesātinātos un polinepiesātinātos taukus. Nelielā daudzumā arī omega 6 taukskābi. Bez tam kokosriekstu eļlas sastāvā ietilpst  fitosteroli , folijskābe, K , Ca , Fe , magnēzijs.
Lietošana veselībai.
Kokosriekstu eļļas sastāvā esošie piesātinātie tauki uztur kaulus, aizsargā aknas, uzlabo imūnsistēmas darbību un palīdz uzsūkt omega3 taukskābi. Kokosriekstu sastāvā esošajām vielām piemīt antivīrusu iedarbība. Eļļas lietošana pazemina sliktā holesterīna līmeni asinīs, kā arī palīdz „dedzināt” taukus.
Lietošana kosmētikā.
Teicama eļļa ādas un matu kopšanai. Eļļa dziedē ādas bojājumus , stiprina matus , uzlabo matu folikulu barošanos.
Baro un mīkstina matus , vienlaicīgi bagātinot tos ar magnēziju , kāliju , kalciju un dzelzi. Dabisks matu kondicionieris . Padara matus mīkstus un uzlabo galvas ādas stāvokli. Lietojot eļļu kā pirmsmazgāšanas kondicionieri , tā palīdz atbrīvoties no blaugznām labāk nekā medicīniskie šampūni. Ieteicams kokosriekstu eļļu izmantot novājinātas un bojātas ādas struktūras nostiprināšanai
Lietošana kulinārijā.
Kokosriekstu eļļu var lietot cepšanai, jo tajā augstās temperatūrās neveidojas kaitīgi savienojumi.
Eļļas saturs. Eļļa satur piesātinātos, mononepiesātinātos un polinepiesātinātos taukus. Nelielā daudzumā arī omega 6 taukskābi. Bez tam smiltsērkšķu - kokosriekstu eļlas sastāvā ietilpst beta karotīns ,  fitosteroli , folijskābe, K , Ca , Fe , magnēzijs.

Lietošana kosmētikā. Teicama eļļa ādas un matu kopšanai. Ieteicams lietot pēc sauļošanās . Samazina saules ultravioletā starojuma radītās sekas , palīdz veidot noturīgāku iedegumu.

 Eļļas saturs. Eļļa satur piesātinātos, mononepiesātinātos un polinepiesātinātos taukus. Nelielā daudzumā arī omega 6 taukskābi. Bez tam smiltsērkšķu - kokosriekstu eļlas sastāvā ietilpst beta karotīns ,  fitosteroli , folijskābe, K , Ca , Fe , magnēzijs, kā arī piparmētrās esošās ēteriskās eļļas.
Lietošana kosmētikā. Teicama eļļa ādas un matu kopšanai. Ieteicams lietot pēc sauļošanās . Samazina saules ultravioletā starojuma radītās sekas , palīdz veidot noturīgāku iedegumu. Piparmētru sastāvā esošās ēteriskās eļļas rada vēsinošu efektu .

Eļļas saturs.
Eļļa satur polinepiesātinātas taukskābes , tā ir bagāts E vitamīna avots . ievērojot to , ka eļļā ir ļoti labi sabalansēta linol un linolēnskābes attiecība - tā uzskatāma par alternatīvu zivju eļļai.
Lietošana veselībai.
Tā tiek lietota sirds un asinsrites sistēmas slimību profilaksē līdzīgi kā zivju eļļa. Eļļa veicina rētu sadzīšanu , paaugstina organisma aizsargspējas .
„Zelta linsēklu” eļļa glabāšanas laikā nekļūst rūgta!

Eļļas saturs.
Eļļā ir augsts beta karotīna ( A provitamīns) , E vitamīna , fitosterolu un EFA līmenis , tāpēc eļļa ir uzskatāma par bagātīgu šo bioloģiski aktīvo vielu avotu.
Lietošana veselībai.
Stiprina imunitāti.
Lieto kā palīglīdzekli brūču, čūlu, apdegumu, kā arī ādas un augšējo elpošanas ceļu gļotādas bojājumu dziedēšanai. Izmanto, ārstējot kuņģa un zarnu gļotādas iekaisumus.
Lietošana kosmētikā.
Eļļas kvalitatīvais sastāvs ļauj to izmantot kā teicamu ādas kopšanas līdzekli. Tā izmantojama jutīgas ,viegli iekaisušas ādas kopšanai , ādas novecošanās procesu kavēšanai un tās atveseļošanai. Dabīgie antioksidanti un svarīgākās taukskābes palīdz novērst kaitējumu , ko rada saules radiācija , samazina ādas iekaisumus , veicina dabīgos tonizējošos procesus , minimizē ilgstošas saules iedarbības rezultātus – grumbas , ādas sausumu , pigmentācijas plankumus. Eļļa ir derīga ikvienam ādas tipam.
Eļļas saturs.
Eļļa satur omega 3 un omega 6 taukskābes, E vitamīnu(alfa tokoferolu) , K vitamīnu , fitosterolus , Mg , K , Ca , Fe , Mn .
Lietošana veselībai.
Eļļa stimulē asinsriti un stiprina sirdi. Līdzsvaro dzimumsistēmas darbību, īpaši menopauzes laikā. Piemīt antibakteriāla iedarbība. Rosina apetīti ,veicina gremošanu , samazina gāzu veidošanos.
Eļļai ir viegli sildoša iedarbība, piemīt labas mitrinošas , reģenerējošas un plastificējošas īpašības .Kanēļa eļļa paredzēta dažāda veida masāžām un ādas kopšanai. Eļļa viegli klājas uz ādas, padarot to mīkstu un samtainu.
Eļļas saturs.
Eļļa satur omega 3 un omega 6 taukskābes, E, K ,PP vitamīnu , fosfolipīdus , sterolus  Mg , K , Ca , Fe , Mn .
Lietošana kosmētikā.
Kafijas eļļa paredzēta dažāda veida masāžām un ādas kopšanai. Eļļa viegli klājas uz ādas, padarot to mīkstu un samtainu.

Eļļas saturs.
Eļļa satur omega 3  un omega 6 taukskābes , E , K , PP vitamīnus, kā arī citas bioloģiski aktīvas vielas
Lietošana veselībai.
Eļļa kavē holesterīna nogulsnējumus asinsvados un  asins recekļu veidošanos , tādējādi samazinot asinsvadu aizsprostošanās un sirds infarkta risku. Eļļai piemīt dzimumtieksmi stimulējošas īpašības  un tāpēc tā lietojama dzimumveselības profilaksē.
Lieto kā palīglīdzekli kuņģa un zarnu slimību ārstēšanā . Eļļai piemītošās īpašības ļauj to efektīgi izmantot nelabuma novēršanai. Lieto arī gremošanas traucējumu gadījumos. Eļļai piemīt antiseptiskas īpašības . Tāpēc to var lietot dažādu iekaisumu ārstēšanā. Eļļa lietojama arī menstruālo traucējumu gadījumos.
Lietošana kosmētikā.
Lietojama masāžās, jo eļļai piemīt sildoša iedarbība un tā labi noņem muskuļu spriedzi. Izmantojama arī matu kopšanā.

Eļļas saturs.
Eļļa satur omega 3  un omega 6 taukskābes , E , K , PP vitamīnus, kā arī citas bioloģiski aktīvas vielas, no kurām sevišķi atzīmējams kurkumīns.
Lietošana veselībai.
Kurkuma eļļa attīra asinis , veicina šūnu atjaunošanos un aktivizē vielmaiņu. . Kurkumīns kavē locītavu iekaisumu veidošanos un osteoporozes attīstību . Tas šķīdina amiloīdu proteīnu radītos trombus smadzenēs , kas ir vecuma plānprātības un Alcheimera slimības cēlonis. ASV un Lielbritānijas zinātnieki iesaka kurkumīnu saturošus preparātus ( arī kurkuma eļļu) lietot kā vecuma demenci aizkavējošu līdzekli.
Kurkumīnam un tā atvasinājumiem piemīt ļaundabīgo audzēju šūnu attīstību bloķējošas īpašības un tāpēc to lieto kā pretvēža profilakses līdzekli.
Kurkuma eļļa ir teicama dabīga antibiotika  kuras lietošana pēc zinātnieku atzinuma nerada kuņģa –zarnu trakta un aknu bojājumus. Tieši pretēji – kurkuma eļļas lietošana paaugstina zarnu floras darbības aktivitāti un tādējādi uzlabo gremošanu.
Kurkuma eļļas lietošana palīdz risināt ādas veselības problēmas – niezi , iekaisumus ,ekzēmas. Kavē ādas slimību attīstību.
Lietošana kosmētikā .
Indijā kurkuma eļļa tiek plaši lietota kosmētikā . Tā uzlabo sejas krāsu , attīra ādu ,veicina sviedru dziedzeru atvēršanu.  .
Lietošana kulinārijā.
 Kurkuma eļļa piedod ēdieniem specifisku garšu , kas uzlabo apetīti. Plaši lieto Austrumu virtuves ēdienu gatavošanā.

Eļļas saturs.
 Magoņu eļļa satur E vitamīnu , taukskābes - linolēnskabi , oleīnskābi , palmitīnskābi un stearīnskābi.
Lietošana veselībai.
Eļļa ir ļoti populāra ajūrvedā. Galvenā eļļa negatīvas enerģijas noņemšanai .  Sezama eļļa harmonizējoši iedarbojas uz ādu un visu organismu. Kavē t.s.  „brīvo radikāļu veidošanos. .Pretcelulīta un pretstriju līdzeklis.
Iekšķīgi lieto bezmiega gadījumos , nervu un fizisko pārslodžu brīžos , kā asinsvadu spazmas samazinošu līdzekli, hipertonijas stenokardijas un migrēnas gadījumos.
Magoņu eļļa ir labs sirdi spēcinošs līdzeklis ,. Tai ir viegli ŗelaksējoša , sedatīva iedarbība , un tā samazina hroniskā noguruma sindroma ietekmi. Lieto arī kā profilaktisku līdzekli pret krūts vēzi.
Lietošana kosmētikā.
Magoņu eļļai piemīt spēcīgas ādu mīkstinošas , mitrinošas , reģenerējošas atjaunojošas un aizsardzības īpašības. Tā ir spēcīgs antioksidants un ādu atjauninošs līdzeklis . Eļļas lietošana veicina krunciņu izlīdzināšanos , kavē ādas priekšlaicīgu novecošanos un vītumu. Tā baro matus un galvas ādu.
Eļļa tiek plaši izmantota dažādos kosmētiskos līdzekļos un kā bāzes eļļa masāžai.
Lietošana kulinārijā.
Eļļu lieto gatavojot zaļumu salātus.
Eļļas saturs.
Melnās ķimenes eļļa satur bioloģiski aktīvu vielu kompleksu: nigelonu, minerālus, sēru, fosforu, dzelzi, kalciju, aktīvos fermentus, ogļhidrātus, olbaltumvielas, vitamīnus A un E. linolskābi; oleīnskābi; palmitīnskābi; eikozēnskābi; stearīnskābi; Alfa-linolskābe – līdz 1%.
Raksturīgo eļļas smaržu nosaka to saturošā smaržīgā viela – karvons.

Lietošana veselībai.
Melno ķimeņu eļļa iedarbojas uz aizkrūts dziedzeri, to stimulējot. Zināms, ka aizkrūts dziedzeris atbild kopumā par organisma aizsargājošo sistēmu. Pateicoties melno ķimeņu eļļas sastāvā esošajam timohinonam, eļļas lietošana veicina glikozes līmeņa samazināšanos asinīs. Melnās ķimenes eļļas lietošana stimulē kaulu smadzeņu veidošanos un imūnsistēmai ļoti svarīgu šūnu veidošanu .
 Melno ķimeņu eļļa ,lietota kā palīglīdzeklis, ir devusi ļoti labus rezultātus tālākminēto veselības traucējumu gadījumos. Gremošanas traucējumi, vēdera uzpūšanās pie nepietiekamas žults sekrēcijas, podagra, migrēna, organisma novājēšanas, imunitātes paaugstināšana, gremošanas stimulācija, karstumu mazinošs un sviedrējošs efekts, pret caureju, pret cērmēm, antibakteriāls, pret sēnīšu, pret vīrusu efekti, galvas sāpes, ausu sāpes, zobu sāpes (zobu un smaganu iekaisums), augsts arteriālais spiediens, deguna gļotādu asiņošana, hemofilija, vēža audzēji, cestodes (lenteņi), hemoroīdi, cukura diabēts, piena dziedzeru pastiprināta sekrēcija, dzemdes asiņošanu normalizācija, nekontrolējama urīna noplūde, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, holesterīna līmeņa pazemināšana asinīs, dzimuma funkcijas pastiprināšana, prostatīts, uretrīts.
Sinusīts (deguna blakus dobumu iekaisums) atkrēpojošs, sauss klepus, bronhiālā astma, astmatisks bronhīts, saaukstēšanās slimības, haimorīts, tonsilīts (augšējo elpošanas ceļu iekaisums).
Dermofīts ar nagu un pēdu bojājumu lokalizāciju, reimatisms un muskuļu-skeleta saslimšanas, dermatīts, lepra, kraupis
, pinnes, hroniski un alerģiski ādas iekaisumi.

Lietošana kulinārijā.
 Melno ķimeņu eļļa nelielās devās piedod ēdieniem specifisku garšu. Lieto Austrumu virtuves ēdienu gatavošanā.
Svarīgi!!
Lietojot melno ķimeņu eļļu, jāuzdzer pusglāze ūdens, kurā izšķīdināta ēdamkarote dabīgā medus.


Raudenes eļļa. (bāzēta uz rapša eļļas)
 Eļļas saturs.
Raudenes  eļļa satur bioloģiski aktīvas vielas – timolu un karvakrolu, Tās sastāvā esošās vielas ar antioksidantu īpašībām –jau pieminētais timols un rozmarīnskābe, pēc savas iedarbības pārspēj ne vien sintētiskos antioksidantus, kurus mēdz pievienot dažādiem pārtikas produktiem, bet arī dažādos augļos, dārzeņos un ogās, piemēram, ābolos, mellenēs, citrusaugļos atrodamos antioksidantus. Bez tam raudenes eļla satur A vitamīnu, dzelzi, kalciju, magniju, kā arī veselīgās omega-3 taukskābes. Dažkārt raudeni uzskata par sievišķīgu drogu, jo tās sastāvā ir estrogēniem līdzīgas vielas, kas piedalās hormonu līdzsvara regulācijas procesos organismā.
Lietošana veselībai.
Raudenes aktīvās vielas spēj iedarboties uz ādas sēnīšu infekcijām, tāpēc atšķaidītu ēterisko eļļu lieto ārīgi uz sēnīšu skartajiem ādas rajoniem, taču rūpīgi jāraugās, vai eļļa neizraisa pastiprinātu ādas kairinājumu.
Raudene lietojama gan veģetāro ēdienu garšas bagātināšanai, gan arī kā piedeva ceptiem, vārītiem vai sautētiem cūkas, liellopa un jēra gaļas ēdieniem. Grieķu virtuvē raudeni visbiežāk izmanto, gatavojot jērgaļas ēdienus, savukārt pie mums to sausā veidā birdina gandrīz uz katras picas.
 Lietošana kulinārijā.
Raudeni plaši lieto arī itāļu virtuvē — gan picu, gan dažādu mērču un makaronu ēdienu pagatavošanā. Šo garšaugu Itālijā jo bieži izmanto reizē ar baziliku.

Eļļas saturs. Čilli eļļa satur E un A vitamīnus.  A vitamīna  satura ziņā tā var konkurēt ar burkāniem. Eļļa ir bagāta ar kāliju, kalciju, fosforu, magniju, dzelzi. Nelielos daudzumos satur nātriju un cinku. „galvenais triecienspēks”  čilli ir  kapsaicīns (satur 20 reizes vairāk nekā paprika).
Lietošana veselībai.
Čilli eļļa uzlabo asinsriti,  aktivizē gremošanu. Eļļa tiek lietota arī kā prettārpu līdzeklis. Čili eļļu paaugstina organisma vitalitāti. Arī pārtikas produktiem pievienoto čili eļļu iespējams"uzsildīt" iekšējo orgānus, pēc ilgstošas atrašanās mitrumā un aukstumā. Mūsdienu medicīna atbalsta čilli kā pretsāpju līdzekļa lietošanu. Tas mijiedarbojas ar perifēro nervu sistēmu, kas sūta sāpju signālus uz smadzenēm, un tādējādi neitralizē tos. Sāpes kājās skar aptuveni pusi no visiem diabēta pacientiem. Čilli eļļa palīdz mazināt smagas galvassāpes. Pētījumi, kas veikti Indijā un ASV ir parādījuši, ka čilli, lietots mazos daudzumos, pazemina holesterīna līmeni, tātad var tikt izmantojams kā profilakses līdzeklis sirds un asinsvadu slimībām. Pavisam neseni pētījumi liecina ,ka čilli lietošana var palīdzēt apturēt prostatas vēža attīstību.
Čilli eļļu var lietot kā marinādi. Dienvidaustrumāzijā to izmanto salātu gatavošanā. Tāpat čilli eļļu var izmantot kā piedevu gatavojot zupas un mērces .

Kurkuma un melno piparu eļļa.(bāzēta uz rapša eļļas)
 Eļļas saturs.
Eļļa satur omega 3  un omega 6 taukskābes , E , K , PP vitamīnus, kā arī citas bioloģiski aktīvas vielas, no kurām sevišķi atzīmējams kurkumīns , kapsaicīns un piperīns.

Lietošana veselībai.
Kurkuma un melno piparu eļļa aktivizē vielmaiņu . . Eļļas lietošana kavē locītavu iekaisumu veidošanos un osteoporozes attīstību .
Abas eļļas sastāvdaļas ir spēcīgi antioksidanti. Kurkumīns un piperīns , kā rāda jaunākie pētījumi ,kopā spēj apturēt cilmes šūnu  vairošanos un tādējādi kavēt krūts vēža izveidošanos.
Kurkuma un melno piparu eļļa ir teicama dabīga antibiotika.  Eļļu lieto kakla sāpju gadījumos. Var izmantot ārstējot anoreksijas slimniekus , jo tā izraisa apetītes palielināšanos. Eļļa izmantojama hroniska noguruma ārstēšanā.
Kurkuma un melno piparu  eļļa piedod ēdieniem specifisku garšu , kas uzlabo apetīti. Plaši lieto Austrumu virtuves ēdienu gatavošanā. Ar to var apziest gaļu un zivis pirms cepšanas vai sautēšanas. To var pievienot kotlešu masai, un tajā var cept omletes un olu kulteņus.
 Eļļas saturs.
Eļļa satur karvonu, nelielu daudzumu riboflavīna, niacīna , cinku , fosforu ,dzelzi, magniju, nātriju un kāliju.
Lietošana veselībai .
 Diļļu sēklu eļļa ir lietojama, pārēšanās gadījumos, ir noderīga risinot gremošanas problēmas pieaugušajiem, mazinot žagas, gāzu uzkrāšanos, aizcietējumus. Diļļu sēklu eļļa var samazināt glikozes līmeni asinīs, normalizēt insulīna līmeni un aktivizēt aizkuņģa dziedzera funkciju. Eļļa ir labs antioksidants. Tai piemīt spazmolītiska, antikoagulanta iedarbība. Lietojot diļļu sēklu eļļu var samazināt koronāro asinsvadu trombozes risku. Tai piemīt antiparazitāra iedarbība.  Eļļai piemīt antiseptiskas īpašības. Diļļu sēklu eļļas lietošana aizsargā kuņģa gļotādu.

 Lietošana kulinārijā.
Diļļu sēklu eļļu var lietot maizes izstrādājumu gatavošanā, mērcēs, gaļas un zivju ēdienos .
„Zelta linsēklu”eļļa( 100%) ar egļu/priežu skuju hlorofilu.

Eļļas saturs.

Eļļa satur polinepiesātinātas taukskābes , tā ir bagāts E vitamīna avots . ievērojot to , ka eļļā ir ļoti labi sabalansēta linol un linolēnskābes attiecība - tā uzskatāma par alternatīvu zivju eļļai. Ļoti būtiska eļļas sastāvdaļa ir priežu vai egļu skuju hlorofils, kas satur  magniju ,dzelzi , kalciju , folijskābi , K vitamīnu.
Lietošana veselībai .

„ Zelta” linsēklu eļļa  tiek lietota sirds un asinsrites sistēmas slimību profilaksē līdzīgi kā zivju eļļa. Eļļa veicina rētu sadzīšanu , paaugstina organisma aizsargspējas .
Ievērojot ,ka eļļas sastāvā ir hlorofils, tās lietošana būtiski uzlabo asins sastāvu ,jo hlorofila molekulārā struktūra ir gandrīz identiska hemoglobīna struktūrai ,izņemot centra atomu. Tāpēc eļļas lietošana palīdz atjaunot eritrocītu līmeni asinīs. Bez tam, ir iespējams cīnīties ar infekcijām , asinsrites, gremošanas , imūnsistēmas problēmām un veikt organisma detoksikāciju. Eritrocītu skaita palielinājums uzlabo skābekļa izmantošanu organismā.
Hlorofilam piemīt arī antikancerogēnas īpašības un spēja saistīt smagos metālus.
Būtiska ir tā spēja cīnīties ar sliktu elpu , darbojoties divējādi . Pirmkārt kā dezodorantam , un otrkārt kā gremošanas sistēmu dziedinošam līdzeklim.
Lietošana kulinārijā.
„Zelta” linsēklu eļļu ar hlorofilu var lietot salātu pagatavošanā , tā piedodot tiem īpatnēji svaigu garšu.

 Eļļa glabāšanas laikā  nekļūst rūgta!

Krustnagliņu eļļa( uz rapša eļļas bāzes).

Eļļas saturs.

Eļļa satur omega 3  un omega 6 taukskābes , E , K , PP vitamīnus, kā arī citas bioloģiski aktīvas vielas, no kurām sevišķi atzīmējams eugenols.

Lietošana veselībai .

Zobārstniecībā:
 Krustnagliņu eļļu var izmantot samazinot zobu sāpes. Baktericīdās īpašības krustnagliņu eļļu dara ļoti efektīvu. Izmantojot skalošanai krustnagliņu eļļu, var samazināt kakla, smaganu un mutes čūlu sāpes .Šī iedarbība ir īpaši efektīva pateicoties eļļas sastāvā esošajam eugenolam , ko zobārstniecībā izmanto jau ļoti ilgi.
Krustnagliņu eļļa palīdz novērst sliktu elpu.
Infekciju samazināšanā:
Sakarā ar eļļas antiseptiskajām īpašībām, noder brūču , kašķa izsitumu, sportista pēdu, sēnīšu infekcijas radītu iekaisumu, zilumu , kukaiņu kodumu, piņņu , Miežagrauda apkopšanai.
Jāuzmanās, apkopjot jutīgu ādu!!!
Stresa samazināšanā:
Krustnagliņu eļļa ir afrodīzijs, un tātad kalpo lielisks stresa atslodzes veicinātājs. Tā stimulē prāta darbību un samazina garīgo izsīkumu un nogurumu. Krustnagliņu eļļa arī izraisa miegu un ir noderīga bezmiega gadījumos. ir noderīga, lai samazinātu garīgās problēmas, piemēram, atmiņas zudumu, depresiju un nemieru.
Galvassāpju samazināšanā:
Krustnagliņu eļļa, ja to sajauc ar sāli, un uzziež uz pieres, rada dzesēšanas efektu un samazina galvassāpes.

Gremošanas traucējumu novēršanā:
Krustnagliņu eļļa efektīvi samazina tādas kuņģa un zarnu sistēmas problēmas kā žagas, gremošanas traucējumusi, nelabumu un vēdera uzpūšanos.
Sliktas dūšas simptomu samazināšanā:
Krustnagliņu eļļa ir noderīga sliktas dūšas un vemšanas novēršanā.To bieži izmanto ar grūtniecības saistītas vemšanas apturēšanā.
Asinsrites uzlabošanā:
Krustnagliņu eļļa paātrina organisma metabolisma procesus, uzlabojot asins cirkulāciju un samazina ķermeņa temperatūru.
Lietošana kosmētikā.
     Krustnagliņu eļļa ir laba masāžas eļļa ar pretsāpju un antistresa  iedarbību.
 Lietošana kulinārijā.
Krustnagliņu eļļa ir uzskatāma par ļoti labu garšas bagātinātāju. To var pievienot daudziem indiešu ēdieniem,  mērcēm,kā garšvielu kūkām, utt

Krustnagliņas un krustnagliņu eļļa ļoti labi atbaida insektus !

 Burkānu eļļa ( uz sezama eļļas bāzes).
Eļļas saturs.
 Burkānu eļļa satur beta karotīnu un vitamīnu A kā arī E un K vitamīnus , fitosterolus ,kā arī  omega 3 un omega 6 taukskābes.  
Lietošana veselībai .
Burkānu eļļa ir viena no piemērotākajām eļļām ādas atjaunošanai un ādas šūnu reģenerācijai. Tā lieliski pabaro un aizsargā no mitruma zuduma atūdeņotu (dehidrētu), nogurušu, pelēku, vīstošu ādu.

Burkānu eļļa nodrošina ādu barojošas, aizsargājošas īpašības. Burkānu eļļa piemērota ne tikai pēc saules peldēm- sakarsušai, apdegušai ādai, bet arī pirms tām- nedaudz burkānu eļļas piešķirs sejas vai ķermeņa eļļai, krēmam, losjonam vieglas tonējošas īpašības.
To izmanto arī matu kopšanai. Augstu temperatūru un saules radiācijas iedarbībā cieš matu veselība . Lietojot burkānu eļļas matu  maskas ,matu stāvokli var būtiski uzlabot.
Tā ir laba alternatīva iedeguma līdzekļiem , kas veidoti uz minerāleļļu ( potenciāli veselībai kaitīgu)bāzes.

Zemesriekstu eļļa.
Eļļas saturs.

Eļļa satur vitamīnus  E, B, kāliju, fosforu, , Omega 6, omega 9 polinepiesātinātās taukskābes , Е un D vitamīnus  , kāliju, fosforu , fitosterolus ( īpaši beta fitosterolu), resvertarolu u.c bioloģiski aktīvas vielas.

Lietošana veselībai .

Zemesriekstu eļļa satur vielas, kas veicina asins recēšanu, tāpēc to iesaka lietot bērniem, kas slimo ar hemofiliju un hemorāģiskām diatēzēm. Ļoti labi palīdz pret nogurumu, bezmiegu, uzlabo atmiņu, spēju koncentrēties, uzlabo dzirdi. Izmanto strutojošu un grūti dzīstošu brūču ārstēšanai. Ikdienas zemesriekstu eļļas lietošana pazemina ”sliktā” holesterīna līmeni asinīs par 10%-15%, vienlaicīgi palielinot „labā „holesterīna līmeni , tā minimizējot risku saslimt ar koronāro asinsvadu slimībām vai insultu.

Pateicoties eļļas sastāvā esošajam resvertarolam (polifenolu antioksidants) , tās lietošana var kavēt saslimšanas ar ļaundabīgajiem audzējiem , Alcheimera slimību u.c. deģeneratīvajām nervu sistēmas slimībām.

  Nav ieteicama cilvēkiem , kam ir alerģija pret zemesriekstiem!!

Lietošana kulinārijā.

Zemesriekstu eļļai ir augsts „dūmošanas” punkts (to var karsēt līdz salīdzinoši augstām temperatūrām), un tāpēc tā tiek plaši pielietota cepšanai. Tiek uzskatīts ,ka zemesriekstu eļļa pēc savas uzturvērtības pielīdzināma gaļai un sekmīgi izmantojama dažādas bezgaļas diētās un veģetāriešu uzturā.  Bez tam, tā izmantojama salātu gatavošanā, zupās un mīklas izstrādājumos.
Zemesriekstu eļļu izmanto Dienvidaustrumāzijas  ēdienos.
Orientālajai jeb austrumu sinepju sēklu eļļai piemīt antibakteriālas un pretsēnīšu īpašības .Sinepju eļļas lietošana ir efektīva novēršot urīnceļu, resnās zarnas, gremošanas sistēmas infekcijas. Tā stimulē imūnsistēmu apaukstēšanās slimību, klepus un iesnu gadījumos.
Sinepju eļļa bieži lieto ēdienu gatavošanā , jo tā stimulē kuņģa un zarnu  gļotādu sekrēciju. Sinepju eļļa stimulē sviedru dziedzeru darbību, tādejādi veicinot organisma attīrīšanos no toksīniem .
Sinepju eļļa tiek ieteikta kā matu atjaunošanas līdzeklis.
Eļļas lietošana palīdz samazināt menopauzes simptomus.
Sinepju eļļa tiek izmantota arī kā asinsspiedienu samazinošs līdzeklis.
 Ieberzējot deniņus  tā spēj veicināt galvassāpju samazināšanos.
Eļļa plaši tiek izmantota masāžas. Tai piemīt sildošas īpašības un tā tiek lietota locītavu iekaisumu ,artrīta un reimatisma gadījumos.
Sinepju eļļa lieto insektu atbaidīšanas līdzekļos .