svētdiena, 2012. gada 8. jūlijs

Brazīlijas atmatene.


Brazīlijas atmatene, latīniski Agaricus blazei Murill, nosaukta tās atklājēja, amerikāņu biologa U.A Murrill vārdā. Šī sēne ir  "visjaunākā" ārstnieciskā sēne, jo atklāta 1917 gadā Brazīlijā un salīdzinoši nesen, pagājušā gadsimta vidū,  pievienota ārstniecisko sēņu elitei (Reiši, Šitake, Kordiceps, Maitake, Čaga). Pateicoties tam, ka reģionā, kur auga sēne (netālu no Sanpaulu pilsētas), tika konstatēts iedzīvotāju saslimstības zemais līmenis, kā arī ilgmūžība.
Kopš tā laika Japānas biologi, ciešā sadarbībā ar ārstiem onkologiem, veica virkni pētījumu, galvenokārt pievēršoties tās polisaharīdu savienojumiem, kas palīdz stiprināt imūnsistēmu. Agaricus blazei sastāvā ir sevišķi augsts divu polisaharīdu procents. Tie ir beta 1-3 D glikāns un beta 1-6 D glikāns.

    Zinātnieku un ārstu pētījumu (1980.-1990.g.) rezultātā tika apstiprināts, ka sēne Agaricus blazei ir spēcīgs imūnās sistēmas stimulators, kas veicina dabiskās organisma aizsargspējas, lai cīnītos ar dažādiem infekciju aģentiem, arī vēzi.
    Polisaharīdi veicina interferona un interleikīna ražošanu organismā. Šis efekts netieši darbojas, lai iznīcinātu vēža šūnas un to izplatību, kā arī, lai novērstu vīrusu iekļūšanu audos.
Tāpat kā Maitake sēnei, Brazīlijas atmatenei piemīt unikāla spēja bloķēt audzēja asins apgādes sistēmu, kā rezultātā audzēja šūnas pakāpeniskas “sažūst”.
Japānas vēža asociācija, jau 1980. gadā, ir apstiprinājusi, ka Agaricus blazei ir efektīvs kā papildus terapijas līdzeklis pie šādiem vēža veidiem: Ērliha karcinomu, resnās zarnas vēzi, olnīcu vēzi, krūts vēzi, plaušu vēzi un aknu vēzi.
    Turklāt ir atzīts, ka tā atšķiras no pārējām ārstnieciskajām sēnēm (šitake, kordiceps, reiši, u.c.) ar efektīvu iedarbību vēža pēdējās stadijās, kad ir sācies astīts un limfostāze, jo Agarcius sēnes glikāni palīdz pretaudzēju limfocītiem , piemēram makrofāgiem, iekļūt audzēja mezglos un tur cīnīties ar audzēja šūnām. Sēnes lietošana neizsauc alerģiskas reakcijas, un lieliski izvada no organisma toksīnus un atkritumvielas.
Brazīlijas atmatenes polisaharīdu ekstrakta lietošana ķīmijterapijas periodā (starp kursiem) ļauj samazināt ķīmijterapijas negatīvās blaknes, palīdz atsārņot aknas, atjaunot asins sastāvu un atjaunot zarnu trakta mikrofloru. Kā zināms, tā ķīmijterapijas laikā praktiski tiek iznīcināta, jo ķīmiskie preparāti graujoši iedarbojas uz gļotādu.
Agaricus blazei ieteicams lietot ne tikai dažādu audzēju gadījumos, bet arī kā papildus līdzekli virknei citu saslimšanu:
·        Zema imunitāte, autoimūnās saslimšanas;
·        Bieža saslimstība ar infekcijas slimībām, tai skaitā ar saaukstēšanos un gripu;
·        Alerģijas un ādas iekaisumi;
·        Ķīmijterapijas un staru terapijas laikā;
·        Diabēts, hroniski iekaisumi, hronisks nogurums;
·        Nieru slimības;
·        Sēnīšu slimības (mikoze) - ādas, gļotādas un nagu sēnītes.


Brazīlijas atmatenes sīrupa recepte.

Cilvēkiem, kuri cieš no cukura diabēta , vai nedrīkst lietot cukuru kāda cita iemesla dēļ, šī recepte nebūs noderīga.

Nepieciešamā sastāvdaļas:

Brazīlijas atmatenes pulveris- 2 ēdamkarotes
Ūdens- 650 ml
ābolu sula- 0,5 l
kanēļa stienīši-3
gaišais kukurūzas sīrups- 0.5 l
citrona sula-85 ml

  1. Solis:
Uzvārīt ūdeni (emaljētā, nerūsējoša tērauda vai stikla traukā, nelietot vara vai alumīnija traukus). Iebērt stikla traukā sēnes pulveri un apliet ar vārīto ūdeni. Turēt trauku ūdens peldē vismaz 6 līdz 8 stundas. Izkāst sēņu- ūdens uzvārījumu.
      2.Solis:
          Sajaukt ābolu sulu ar samaltu kanēli un uzkarsēt ūdeni (emaljētā, nerūsējoša tērauda vai stikla traukā, nelietot vara vai alumīnija traukus) līdz 260 grādiem, pievienot sīrupu un vārīt 5 minūtes, labi sajaukt un pievienot citronu sulu. Vārīt 20 minūtes, noņemt no sildvirsmas un sajaukt ar 1.solī iegūto Brazīlijas atmatenes uzlējumu. Atdzesēt, uzglabāt ledusskapī. Lietot 2 ēdamkarotes trīs reizes dienā.