sestdiena, 2012. gada 5. maijs

Revitalizācija – žeņšeņa nozīmīgums tajā


        Žeņšeņ sakne ir pasaulē vecākais zināmais augs, kas arī šodien ir visplašāk pētīts un aprakstīts. Tā saknes galvenā aktīva sastāvdaļa ir saponīni – ginsenozīdi, salīdzinoši ar saponīniem, kas atrodas citos augos, ginsenozīdu struktūra un efekti ir atšķirīgi. Tas tiek audzēts daudzās valstīs Korejā, Ķīnā, Japānā, ASV u.c. Atkarībā no tā, kur tas aug, ļoti mainīga ir ginsenozīda koncetrācija un to attiecība. Visaugstākais ginsenozīda saturs ar vislabāko ārstniecisko iedarbību ir žeņšeņa saknēs, kuras augušas Dienvid- un Ziemeļkorejā, kurām uz šo brīdi ir identificēti 30 saponīni, kas ievēroja parsniedz saponīnu daudzumu Amerikas žeņšeņā un Ķīnas žeņšeņā. Bez ginsenozīdiem sakne satur ēterisko eļļu, panaskābi, fitosterīnus, pektīnvielas, cieti, sveķveida vielas, miecvielas, mikroelementus-mangānu, varu, cinku, titānu, alumīniju, silīciju, E vitamīnu un B grupas vitamīnus. Saknes sastāvā ir arī polisaharīdi, organiskās skābes, flavonoīdi un neaizstājamās augu valsts taukskābes.

         Vissvarīgākā Korejas žeņšeņa īpašība ir tāda, ka tā normalizējošā darbība nav atkarīga no patoloģisko faktoru virziena! Piemēram, tas samazina paaugstinātu asinsspiedienu, bet paceļ pazeminātu un dara to pašu pie visām citām kaitēm. Žeņšeņu lieto praktiski jebkuras kaites profilaksei un kā palīglīdzekli ārstēšanai, tāpēc arī tā zinātniskais nosaukums „PANAX” nav nejaušs, jo cēlies no grieķu vārda "panaxos", kas nozīmē "visu dziedinošs".
Panax ginseng Ķīnā tiek lietots jau vairākus gadu tūkstošus kā universāls veselības toniks. Ķīniešu homeopāti uzskata, ka žeņšeņš kalpo kā:
  1. būtisks ķermeņa energijas avots
  2. uzlabo gremošanu, jo pastiprina gremošanas sulu izdali
  3. palielina muskuļu tonusu
  4. nomierinošs, kardiotonisks līdzeklis.
  Žeņšeņš ir izpelnījies labu reputāciju arī kā dzimumtieksmi uzlabojošs līdzeklis.

     Doktors I.I. Brekamans – krievu zinātnieks – apgalvo, ka žeņšeņa farmakologiskā aktivitāte ir ļoti izteikta. Pretstatā sintētiskajiem zāļu līdzekļiem, tas iedarbojas uz ķermeņa kontroles mehānismiem un rada adaptogēnu darbību, kas pastiprina organisma aizsargfunkciju efektivitāti. Tas veicina organisma nespecifisko aizsargrezervju aktivāciju – dodot organismam spēkus cīnīties ar dažādām infekcijām un mikrobiem. Žeņšeņs ir visspēcīgākais no zināmajiem adaptogēniem.
                                                       
     Žeņšeņa preparāti galvenokārt tiek lietoti kā tonizējoši līdzekļi pie garīgo un fizisko spēku izsīkuma, tie spēj uzlabot asinsriti, tādējādi visi audi un orgāni labāk tiek apgādāti ar skābekli un nepieciešamajām barības vielām. Īpaši noderīgi šī ārstniecības auga līdzekļi ir pēc slimībām, jo veicina atveseļošanos un spēku atgūšanu, slimības laikā novājinātais ķermenis kļūst sparīgāks un darbotiesspējīgāks. Žeņšeņa aktīvās vielas labvēlīgi ietekmē asinsvadu iekšējo sieniņu, tiek aizkavēta izmaiņu rašanās asinsvados, līdz ar to mazinās dažādu sirds-asinsvadu slimību risks.
Vēl žeņšeņa (Panax ginseng) preparātiem piemīt adaptogēnas un neiroplastiskas īpašības: tā ietekmē notiek neiromediatoru aktivācija, sinaptisko receptoru blīvuma palielināšanās, kompensatoro mehānismu paātrināšanās. Žeņšeņam piemīt antioksidatīvas īpašības un pretvēža aktivitāte. Tas atjauno ortostatisko un lokomotoro līdzsvaru, ceļ nervu šūnu enerģētiku. Pasaulē veiktie atmiņas izvērtēšanas testi uzrāda atmiņas uzlabošanos cilvēkiem pēc 45 gadiem jau pēc viena mēneša žeņšeņa preparātu lietošanas.


Autors:
RSU Farmācijas fakultātes studente
Klinta Šakina

piektdiena, 2012. gada 4. maijs

Reiši (Linži) tējas pagatavošana

Reiši (Red Reishi / Ganoderma Lucidum/ Ling Zhi)



     Reiši sēnes tējas pagatavošanai tiek izmantotas kopš seniem laikiem. Arī mūsdienās tējas vārīšana ir viens no labākajiem veidiem, kā iegūt tos labumus, ko satur šī brīnišķā sēne.
     Lai gan svaigas Reiši ir diezgan mīkstas, kaltējot tā sacietē, pateicoties hitīnam, ogļhidrātam, kas palīdz veidot sēnes šūnu apvalkus. Kā tas ietekmē tējas pagatavošanu? Kaltētas Reiši sēnes daļiņas satur veselīgās aktīvo vielu molekulas, kuras ietvertas blīvā, cietā un nesagremojamā hitīna apvalkā. Lai iegūtu vēlamās aktīvās molekulas un tēja būtu patiešām veselīga, nepieciešams diezgan ilgs sēnes vai pulvera vārīšanas laiks. Tas būs daudz ilgāks process, kā parastās tējas pagatavošana uzlejot verdošu ūdeni tējas lapām.

Galvenais ieguvums no Reiši (Linži) tējas būs ūdenī šķīstošie polisaharīdi- beta glikāni. Tiek uzskatīts, ka beta glikānu molekulu klātbūtne cilvēka organismā stimulē imūnsistēmu, kavē audzēja šūnu vairošanos, pazemina asinsspiedienu, stabilizē cukura līmeni asinīs.



Tējas pagatavošana ir diezgan vienkārša. Tai nepieciešams 3-5 grami kaltētu sēņu vai pulvera un 4-5 tases ūdens. Ja būs nopirktas veselas kaltētas sēnes, nāksies rēķināties ar pamatīgām pūlēm tās sasmalcinot, tādēļ ieteicams būtu pirkt jau granulētas vai pulverī samaltas sēnes. Nerūsējoša tērauda vai keramiskā traukā uzvārīt ūdeni, iebērt sēnes vai pulveri, samazināt temperatūru, vārīt divas stundas uz ļoti lēnas uguns.




Pēc atdzesēšanas tēja gatava lietošanai.
Bet, tā garšo nejauki! Ja nu galīgi nepatīk tā Reiši garša, tad atliek pievienot ko saldāku, medu piemēram, tad vēl citronu, vai ingveru. Cukuru gan nevajadzētu pievienot- nav vērts bojāt veselīgo Reiši Tēju!
    Iesākumam, tomēr, vajadzētu iedzert pavisam nedaudz, lai pārliecinātos, nav kādas alerģiskas vai kuņģa slimīgas reakcijas uz šo veselības dzērienu. Ja lietojat asinis šķidrinošus medikamentus, esiet uzmanīgi ar Reiši, tās var pastiprināt asiņošanu. Šo sēņu zināmā pretiekaisuma iedarbība vairāk piemīt alkohola tinktūrām, tējām tā nav tik izteikta. Vairāk informācijas par Reiši, kā ārstniecisku sēni, var uzzināt: www.daktersene.lv


P.S.
        Tāda veida tēju pagatavošanai izmantoju „slow cooker” – ierīce, kura keramiskā traukā uztur temperatūru no 60-95 grādiem. Ļoti vienkāršs katls ar trīs režīmiem: silts; ļoti silts un karsts (ar uzliktu vāku šķidrums var sākt lēni, lēni vārīties).